Kenmerken

Uw Roparco Hypotheek is een aflossingsvrije krediethypotheek (een lening) waarbij u op ieder moment geld kunt opnemen tot aan de ‘opnamelimiet’. Deze opnamelimiet vindt u terug op uw leningoverzicht. U bouwt, binnen uw hypotheek, geen vermogen op om de lening af te lossen. U betaalt alleen rente over de lening. U lost de lening uiteindelijk af met uw eigen geld. Bijvoorbeeld met het geld dat de verkoop van uw woning oplevert.
Uw Roparco Hypotheek geeft u flexibiliteit: binnen uw opnameruimte kunt u opnemen en aflossen wanneer u wenst. Aan de andere kant zitten aan een krediethypotheek ook risico’s

U betaalt rente

U betaalt rente
Over uw lening betaalt u rente. De rente kan vast staan voor een periode van 3, 5 of 10 jaar of kan variabel zijn. De variabele rente kan altijd wijzigen. Uw lening kan opgesplitst zijn in meerdere leningdelen waarbij verschillende renteafspraken gelden. 
Op het leningoverzicht staan de leningdelen en de rente die u betaalt. Hier vindt u de actuele rentepercentages.

U kunt opnemen
Het bedrag dat u (nog) kunt opnemen uit uw Roparco Hypotheek staat bij ‘opnameruimte’ vermeld op het leningoverzicht dat u van ons ontvangt. Houdt u er rekening mee dat als u opneemt uit uw hypotheek, uw lening groter wordt en u uiteindelijk meer moet aflossen.
Let op: sinds 1 januari 2013 is de fiscale wetgeving voor eigenwoningschulden veranderd: nieuwe opnames uit een krediethypotheek vallen vanaf 1 januari 2013 in box 3 en hierdoor komt u niet in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. Voor opnames in 2013 kan overgangsrecht gelden. Uw (fiscaal) adviseur kan u hier meer over vertellen. Wilt u een nieuwe opname doen uit uw Roparco Hypotheek? Neemt u dan eerst contact op met uw (fiscaal) adviseur om de fiscale gevolgen te bespreken. 

U kunt aflossen
Als u de financiële ruimte heeft, kan het verstandig zijn om nu al (een deel van) uw lening van uw Roparco Hypotheek af te lossen. Als u aflost, wordt uw lening lager (zie ‘saldo hypotheeklening’ op uw leningoverzicht) en is de kans kleiner dat u een restschuld overhoudt bij de verkoop van uw woning. 
Op de leningdelen met variabele rente kunt u op elk gewenst moment aflossen. U betaalt daarvoor geen vergoeding of andere kosten. Op leningdelen met vaste rente kunt u per kalenderjaar maximaal 10% van de oorspronkelijke hoofdsom van de lening aflossen, zonder dat u een vergoeding hoeft te betalen. Lost u meer af? Dan moet u daar misschien een vergoeding voor betalen. Deze vergoeding brengen wij alleen in rekening als de actuele rente lager is dan de rente die u betaalt (deze vindt u op het leningoverzicht). Meer informatie over hoe wij de vergoeding berekenen vindt in u in de algemene voorwaarden. U leest hier hoe u kunt aflossen.
Wilt u aflossen? Neemt u dan eerst contact op met de uw (fiscaal) adviseur om de fiscale gevolgen te bespreken.

Contact
Heeft u vragen over uw Roparco Hypotheek? Kijk dan bij 'Veelgestelde vragen'. Staat uw vraag er niet bij? Neemt u dan contact met ons op. U bereikt ons telefonisch via 033-453 99 04 op werkdagen van 8.30 uur tot 17.30. U kunt ook een e-mail sturen naar roparcohypotheken@stater.nl.

Risico's

Wat zijn de risico's van uw Roparco Hypotheek?
Lenen kost geld en brengt risico’s met zich mee, dat geldt ook voor een hypotheek. Uw Roparco Hypotheek is een lening die u uiteindelijk moet aflossen. De risico's die u loopt, worden bepaald door aan de ene kant de hoogte van de lening (zie ‘saldo hypotheeklening’ op uw leningoverzicht) en aan de andere kant de actuele waarde van uw woning. Zo kunt u een restschuld overhouden op einddatum of bij verkoop. Of mogelijk kunt u de hypotheeklasten niet meer betalen.

1. U houdt een restlening over
Als uw woning bij verkoop niet voldoende opbrengt om de lening volledig af te lossen, dan ontstaat een restschuld. In een woningmarkt waarin huizenprijzen dalen, is de kans op een restschuld, groter.

2. U kunt de hypotheeklasten niet meer betalen
Uw inkomen verandert bij bijvoorbeeld werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of pensionering. Kunt u uw maandelijkse hypotheeklasten dan nog betalen? Kunt u de lening in de toekomst terugbetalen? 

Hypotheekrenteaftrek
U kunt de hypotheekrente maximaal 30 jaar aftrekken. Na afloop van deze periode kunt u de hypotheekrente niet meer aftrekken. Uw lasten worden dan hoger. Kunt u uw maandelijkse hypotheeklasten dan nog betalen? Als u daarover twijfelt, neemt u dan nu al maatregelen.

Maatregelen om de risico’s te beperken
Wat kunt u doen om ervoor te zorgen dat u uw lening in de toekomst volledig kunt terugbetalen? U kunt overwegen om nu al:
1. (een deel van) uw lening af te lossen;
Als u aflost, neemt uw ‘saldo hypotheeklening’ af. Het saldo hypotheeklening is de lening die u uiteindelijk moet aflossen; 
2. vermogen op te bouwen om de lening later af te lossen. 

Contact?
Roparco Hypotheken adviseert niet, maar kan u inzicht geven in de actuele situatie van uw hypotheek en de mogelijkheden met u bespreken om risico’s te beperken. U bereikt ons telefonisch via 033-453 99 04 op werkdagen van 8.30 tot 17.30 uur.